Egy kutatás szerint, az emberek alig 1/3-a készíti otthon az ebédét. Ennek okaként egyrészt az időhiányt jelölik meg, másrészt a bevásárlással járó stresszt okolják, holott mindkét tényező hatása minimalizálható.
Ráadásul, ha otthon készíted elő az ebéded, biztosíthatod, hogy tartod a diétádat, nem csábítanak el az egészségtelen megoldások, és továbbra is fogyni fogsz – lássuk hogyan:
1. Az alapokat vedd meg nagyobb mennyiségben, egyszerre
Néhány alapvető élelmiszer, vagy alapanyag sokáig fogyasztható marad a felbontás után is, szakszerű tárolás mellett. Természetesen ez a kizárólag egészséges alapanyagokat használva is lehetséges.
Mik ezek az alapanyagok, melyekből rengeteg különböző étel elkészíthető?
Extra szűz olívaolaj; repceolaj; olajbogyó; kapribogyó; konzerv paradicsom; lencse; tonhal-, és lazac konzerv; magvak teljes kiőrlésű lisztjei; teljes kiőrlésű búzából készült tészták; kuszkusz; bulgur; diófélék, magvak; szárított gyümölcsök; mogyoróvaj – és még sok más.
2. A bevásárlólistád térkép is egyben
Mindig írj listát. Így előre ki kell gondolnod, mit készíts a héten ebédre, és össze tudod szedni, pontosan mire van szükséged – így nem kell bevásárlás közben gondolkodnod, mit-mivel helyettesíts – csak végigmész a sorok között, és megveszed amit kell. Így gazdaságosabban is tudsz vásárolni, mint egyébként, és jelentősen csökken a stressz is, hogy elfelejtettél-e valamit.
Még egy gyorsító tényező lehet, ha a listádat abban a sorrendben írod meg, ahogyan a termékek a boltban el vannak helyezve. Így egy esetleges hiány esetén könnyen találhatsz helyettesítő élelmiszert a következő polcon – csak el kell olvasnod a címkén az összetevőket.
3. Ne félj a fagyasztott ételektől
A fagyasztott ételek és alapanyagok is tartalmazzák azokat az alapvető és fontos fehérjéket, ásványi anyagokat, mint friss társaik, azonban sokkal praktikusabbak, hiszen bármikor rendelkezésedre állnak – ráadásul többségében főzésre, sütésre előkészített termékek ezek. Rengeteg időt takaríthatsz meg a jól szervezett mélyhűtő használatával.
+1. Ha már megfogtad…
Hétvégén szánj időt a következő heti ebédek előkészítésére, és főzd is meg, amit csak lehet. Az elkészült ételt dobozold be, így reggelente csak ki kell venned a hűtőből. Előkészítésnél, amikor megpucolsz és felvágsz egy fej hagymát, vagy répát, fogj meg kettőt! A két fej hagyma, és a két répa feldolgozása nem vesz igénybe jelentősen több időt, mintha csak egyet készítenél elő. A plusz zöldséget tedd egy zárható edénybe és rakd be a hűtőbe. 1-2 napot mindenképp kibírnak így, és ha heti szinten összesíted a főzésre fordított időt jelentős különbségek keletkeznek – ami a te nyereséged.
Neked mekkora a tested zsírtömeg aránya?
A díjtalan testösszetétel méréssel választ kapsz erre a kérdésre is: